Fit brownie z fasoli

Każdy raz na jakiś czas ma chyba ochotę na coś słodkiego. 😉 Czasem mi wystarczy zjeść owoc, ale zdarza się, że to słodkie, musi tez być czekoladowe 😉 i wtedy nie ma przebacz. Oczywiście czasem ulegam i kupuję jakieś słodycze, ale jeśli starcza mi siły woli to przygotowuję sobie coś w domu, a to ciasto to hit. Zaspokaja potrzebę na słodycze, czekoladę i może być posiłkiem, bo ma dużo białka i błonnika i składników mineralnych. Może fasola nie zachęca, na początku też miałam trochę obawy, ale w ogóle jej nie czuć w gotowym deserze. Ciasto jest w 100% czekoladowe, czyli idealne. 😉 Do tego ten słony karmel z daktyli – bajka <3

Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli
  • 200 g daktyli
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1 czubata łyżka oleju kokosowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego
  • łyżeczka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  1. Daktyle należy zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut, dzięki temu zmiękną i będą łatwiejsze do blendowania.
  2. Piekarnik nastawiamy na 190 st. Celcjusza aby zdążył się nagrzać.
  3. Fasole, razem z zalewą (można trochę odlać) przekładamy do wysokiego naczynia (takiego, które nada się do blendowania), dodajemy połowę namoczonych i odsączonych daktyli, olej kokosowy i blendujemy na jednolita masę, następnie dodajemy kakao, cynamon, wiórki kokosowe i wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Masę przekładamy do wysmarowanej olejem i oprószonej wiórkami kokosowymi keksówki, a następnie pieczemy 30-40 min w uprzednio nagrzanym piekarniku.
  5. W międzyczasie przygotowujemy słony karmel. Do pozostałych daktyli dodajemy masło orzechowe i szczyptę soli, jeśli masa jest zbyt gęsta, można do niej dodać łyżkę wody.
  6. Gdy ciasto będzie gotowe osiągnie twardą skorupkę na wierzchu, wewnątrz może być miękkie. Im dłużej będziemy piec, tym twardsze ciasto uzyskamy. Po wyciągnięciu z piekarnika, od razu smarujemy ciasto karmelem i gotowe 😀 Nawet jeśli nie upiekło się wystarczająco dobrze i sie rozpada, to mozna je spokojne jeść, bo wszystkie jego składniki można jeść na surowo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *