Cukinia na cieście francuskim

Ten przepis jest bardzo, bardzo prosty. Można wykorzystać do niego wiele innych składników, np. takich, które zalegają nam w domu. U mnie miałam dwie cukinie, które musiałam bardzo szybko zjeść, ale równie dobrze można użyć pomidorów, papryki, kabaczków, bakłażana, cebuli lub wszystkiego na raz. 😉 Niestety to danie nie należy do dietetycznych, ale za to jest super sycące. Polecam podawać je z miską sałat i świeżych warzyw. Świetnie nadaje się na lunch, tym bardziej, że można jeść je nie tylko na ciepło ale i na zimno, a porcję można ukroić tak aby zmieściła się do ulubionego lunchboxa. 🙂

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 jajo
  • ser typu feta ok 180g (używałam sera koziego – wersja bez laktozy)
  • ciasto francuskie gotowe lub przygotowane samodzielnie
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy (dodawałam kompozycji przypraw do sałatek)
  • olej rzepakowy lub oliwa (1-2 łyżki)

Przygotowanie:

  • Pierwsza rzeczą jaką należy zrobić to – włączenie piekarnika, musi się dobrze rozgrzać, po to żeby ciasto francuskie ładnie wyrosło. Ja rozgrzałam piekarnik do 200 stopni Celcjusza.
  • Gdy piekarnik się nagrzewa należy pokroić cukinię. Najlepiej w półplasterki lub ćwierćplasterki jeśli cukinia jest duża.
  • Ser należy rozgnieść w misce i wymieszać z jajkiem i przyprawami.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, oprószyć mąką. Rozłożyć na niej ciasto i zawinąć jego brzegi do środka tak żeby powstała “foremka z ciasta”.
  • Na ciasto wyłożyć masę serową, a następnie ciasno układać plasterki z cukinii.
  • Skropić warzywa olejem i piec w piekarniku ok. 20 minut (aż do zrumienienia ciasta).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *