Ten przepis jest bardzo, bardzo prosty. Można wykorzystać do niego wiele innych składników, np. takich, które zalegają nam w domu. U mnie miałam dwie cukinie, które musiałam bardzo szybko zjeść, ale równie dobrze można użyć pomidorów, papryki, kabaczków, bakłażana, cebuli lub wszystkiego na raz. 😉 Niestety to danie nie należy do dietetycznych, ale za to jest super sycące. Polecam podawać je z miską sałat i świeżych warzyw. Świetnie nadaje się na lunch, tym bardziej, że można jeść je nie tylko na ciepło ale i na zimno, a porcję można ukroić tak aby zmieściła się do ulubionego lunchboxa. 🙂
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1 jajo
- ser typu feta ok 180g (używałam sera koziego – wersja bez laktozy)
- ciasto francuskie gotowe lub przygotowane samodzielnie
- sól, pieprz, ulubione przyprawy (dodawałam kompozycji przypraw do sałatek)
- olej rzepakowy lub oliwa (1-2 łyżki)
Przygotowanie:
- Pierwsza rzeczą jaką należy zrobić to – włączenie piekarnika, musi się dobrze rozgrzać, po to żeby ciasto francuskie ładnie wyrosło. Ja rozgrzałam piekarnik do 200 stopni Celcjusza.
- Gdy piekarnik się nagrzewa należy pokroić cukinię. Najlepiej w półplasterki lub ćwierćplasterki jeśli cukinia jest duża.
- Ser należy rozgnieść w misce i wymieszać z jajkiem i przyprawami.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, oprószyć mąką. Rozłożyć na niej ciasto i zawinąć jego brzegi do środka tak żeby powstała “foremka z ciasta”.
- Na ciasto wyłożyć masę serową, a następnie ciasno układać plasterki z cukinii.
- Skropić warzywa olejem i piec w piekarniku ok. 20 minut (aż do zrumienienia ciasta).