Fit pierniczki

Upiekliście już pierniczki? 😉 Jeśli nie to polecam Wam moją fit wersję, można je upiec nawet kilka dni przed świętami, bo bardzo szybko kruszeją.

Składniki:

  • 350g miodu naturalnego wielokwiatowego
  • 100g masła
  • 120g pasty kokosowej
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • 1/2 szklanki erytrolu
  • 1kg mąki pszennej razowej
  • 2 paczki przyprawy do piernika (40g)
  • 1 łyżka sody
  • 3 średnie jajka

Przygotowanie:

  • W garnku umieść miod, masło, pastę kokosową, masło orzechowe i erytrol, podgrzewać na małym ogniu do momentu aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę, odstawić do przestudzenia.
  • Z 1 kg mąki odsypać 1 szklankę, resztę umieścić w dużej misce, dodać przyprawy i sodę, wszystkie składniki wymieszać.
  • Gdy płynna masa przestygnie (najlepiej żeby byla letnia) dodajemy ją do mąki i mieszamy łyżką.
  • Gdy mąka połączy się z masą, dodajemy do ciasta po jednym jajku i wygniatamy. Jeśli po dodaniu drugiego jajka ciasto się nie rozpada, nie trzeba dodawać kolejnego jajka.
  • Gdy ciasto bedzie juz jednolitą masą, należy odstawic je na około 1h, zeby się “skleiło”, po tym czasie stanie się bardziej zwarte, elastyczne i łatwiej będzie je wałkować.
  • Gdy ciasto odpoczeło odcinamy od niego małe kawałki i wałkujemy na około 3 mm (jeśli potrzeba – podsypać mąką), wycinamy pierniczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  • Pieczemy 7-10 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta i wielkości pierniczków.
  • Z przepisu mozna zeobic około 200 małych ciastek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *