Makaron ryżowy z łososiem i pietruszką

Przepis, który Wam przedstawiam jest jak zwykle niesamowicie łatwy i szybki w przygotowaniu. Danie nada się zarówno do lunchboxa do pracy jak i na wystawny obiad lub kolację. 😉 Gdy przygotowuję posiłek zakładam, że nie ma on zawierać białek mleka krowiego i laktozy, bo nie czuję się najlepiej po tego typu produktach. To danie przez przypadek stało się też bezglutenowym, więc mam nadzieję, że dzięki temu przepis przypadnie do gustu szerszej publiczności. 😉

Składniki (1 porcja):

  • 120g suchego makaronu ryżowego wstążki
  • 100g łososia wędzonego na zimno
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 1 limonka
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • czosnek świeży lub suszony
  • suszone papryczki jalapeno lub chili
  • sól

Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie rozdrobnić płat łososia na małe kawałki, posiekać pietruszkę, cebulę i czosnek (jeśli używamy świeżego) pokroić w drobną kostkę. Makaron odcedzić,  przelać zimną wodą i umieścić w garnku. Następnie dodać wszystkie rozdrobnione składniki do makaronu, a następnie olej i przyprawy (ilość wedle uznania). Na końcu wycisnąć sok z całej limonki i dokładnie wymieszać. Podawać na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *