Złocisty ryż z kiełkami na patelnię

Posiłki, które przygotowuję mają być smaczne i szybkie w wykonaniu, robię je z tego co mam pod ręką. Nie wszystkie nadają się do tego, żeby się nimi pochwalić,  ale czasem udaje mi się wyczarować naprawdę smaczne i do tego wartościowe odżywczo dania. Postanowiłam, że będę się nimi z Wami dzielić, mam nadzieję, że będziecie korzystać. 🙂

 

Składniki:

🥑130 g ryżu gotowanego (u mnie ryż do sushi, bo akurat został mi z dnia poprzedniego)
🥑50 g kiełków na patelnię
🥑1 łyżka oleju rzepakowego
🥑1 łyżeczka oleju lnianego
🥑kurkuma (na czubek łyżeczki)
🥑papryka ostra (na czubek łyżeczki, może być słodka papryka)
🥑szczypta imbiru w proszku
🥑sól do smaku

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego, smażymy na nim kiełki, zdejmujemy z ognia, następnie dodajemy gotowany ryż, przyprawy i olej lniany. Wszystko dokładnie mieszamy – gotowe 

ta porcja zawiera: 400kcal, 9g białka, 16g tłuszczu, 54g węglowodanów

Do ryżu zjadłam jeszcze porządną porcję sałatki, a na deser pół gruszki z cynamonem, którą widać na zdjęciu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *