Kurczak do lunchbox’a

Do lunchbox’a można włożyć właściwie wszystko, trochę warzyw, trochę produktów białkowych, węglowodanowych i mamy gotowy posiłek, tylko nie wiem jak Wam, ale mi czasem brakuje pomysłów. 😛 Ostatnio udało mi się stworzyć coś fajnego, więc stwierdziłam, że podzielę się z Wami przepisem. 🙂 Przepis jest na dwie porcje, do pracy zabrałam jedno pudełko – miałam dwa posiłki, genialne w swojej prostocie. 😉 Dla mnie to sposób idealny, bo nie muszę już ze sobą nosić pełnej torby jedzenia. 🙂

Składniki (2 porcje):

🍅 250 g fileta z kurczaka

🍅 ok. 8 lub więcej pomidorków cherry

🍅 garść świeżego szpinaku

🍅 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej

🍅 1/2 średniej cukinii

🍅 1/4 roladki sera koziego dojrzewającego (może być też 1/4 camemberta)

🍅 cząber suszony lub świeży

🍅 1,5 łyżki oleju rzepakowego

🍅 1 łyżeczka oleju lnianego

🍅 sól, pieprz

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Filet pokroić w kostkę, wrzucić na gorący tłuszcz, obsmażyć. Pomidorki przekroić na pół, dodać do kurczaka, poczekać aż lekko zaczną się karmelizować, następnie dodać szpinak i cukinię pokrojoną w grubą kostkę (cukinii nie należy mocno obsmażać, ponieważ zgorzknieje). Całość posolić, dodać pieprz i cząber, wymieszać. Na wierzchu ułożyć ser kozi, poczekać aż szpinak lekko zwiędnie i wtedy zdjąć z ognia. Dodać olej lniany, wymieszać i włożyć do pudełka. 🙂

Te 2 porcje zawierają: ok. 780 kcal, 66 g białka,  45 g tłuszczu, 21 g węglowodanów

Do tak przyrządzonego kurczaka można podać ryż, kasze, pieczywo, tak na prawdę sprawdzi się każdy dodatek węglowodanowy, ale równie dobrze może to być posiłek sam w sobie, bo jest bardzo sycący.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *